Introductie

Biodanza is een systeem van menselijke ontwikkeling gecreëerd bijna vijftig jaar geleden door de grondlegger Rolando Toro Araneda. Biodanza gebruikt muziek, beweging, expressie en een gevoel van gemeenschappelijkheid en laat daardoor het menselijk potentieel ontwaken.

Het doel van Biodanza is om mensen terug te brengen naar het grondbeginsel van gecentreerd leven. Leven komt op de eerste plaats, los komen van omgevingsinvloeden die schade aanrichten en de illusies van succes en vele andere levensvernietigende afleidingen waar we mee leven in de 21ste eeuw. Door deel te nemen ben je actief bezig om de kwaliteit van leven te verbeteren. Door zo te leven delen we een gemeenschappelijk doel.
      
Biodanza is een effectieve manier, welke het neurologisch systeem van het lichaam de gelegenheid geeft om in balans te komen. Aan het begin van de les activeren we het zenuwstelsel op een positieve manier; door plezier, vrolijkheid en een positief contact met andere mensen. Dan ontspannen we het zenuwstelsel, in het verzachtend en vloeiend gedeelte van de les. Het neurologisch systeem krijgt een kans om een nieuwe balans te creëren die gebaseerd is op welbevinden en deze genereert een chronische staat van geluk.

Hoe werkt het?
Als je terugkeert naar een staat van welbevinden door middel van Biodanza, kun je betere beslissingen nemen en adequater reageren op dagelijkse spanningen. Na regelmatig bijwonen van wekelijkse Biodanza lessen verbetert de levenskwaliteit. Mensen starten met het leven op de eerste plaats te zetten. Wat betekent dat in werkelijkheid?

        Dit kan het beste geïllustreerd worden door enkele voorbeelden:

    • Een directeur van een groot bedrijf, maakt veel overuren is chronisch gespannen. Zijn lichaam stuurt de boodschap van een te verwachten hartaanval. Hij is nog steeds werkende in zijn bedrijf maar maakt meer tijd vrij voor zijn vrouw en voor echte diepe ontspanning, wat zijn lichaam echt nodig heeft. Biodanza bracht dit bewustzijn in zijn leven.

    • Het echtpaar wat telkens vervalt in het patroon van discussies voeren met elkaar, onprettig gevoel en geen acceptatie van eenieders eigenheid, na een jaar Biodanza, samen de passie van het leven kunnen delen en elkaar accepteren. Genotvol samen verder gaan.

    • Zojuist gescheiden vrouw die een behoorlijke opdoffer heeft gekregen wat betreft haar zelfbeeld en haar zelfvertrouwen.  Biodanza begeleidt haar op de weg naar zelfvertrouwen, en de basislevensbehoefte van verbinding en Liefde.

    • Drukbezette vrouw die zorg draagt voor veel mensen. Na een aantal maanden in de Biodanza groep ervaart ze dat ze zich kan overgeven aan het leven dat ze niet altijd de controle hoeft te hebben, maar ook de aandacht mag ervaren en toelaten. Meer genieten en een wekelijks samenzijn in affectie.

    • Een man die ontdekt dat dansen, wat hij altijd verafschuwde in zijn leven, in Biodanza een vorm van bewegen is die hem meer bewegingsvrijheid geeft, aanzet tot creativiteit en de zachtheid van contact maken op een aandachtige wijze laat ervaren, het leven krijgt meer kleur.